Førstehjælp til mit forbrug

Ida skrev i oktober et indlæg, som omhandlede hendes forbrug de sidste tre måneder. Om to uger, lige inden nytår, vil hun igen på samme gøre status over det forbrug, hun har generet siden sidst. Omkring samme tidspunkt, som vi udgav Idas indlæg, var jeg, Anna, selv i fuld gang med at købe et par sko på ASOS. Jeg forsøgte ihærdigt i en (indkøbt til lejligheden) notesbog at holde styr på, hvad jeg selv købte. Fra februar til omkring august i 2018 har jeg nedskrevet alle de ting, jeg har købt, selvom det har været med den mindste skrift, jeg kunne mønstre, og selvom hver måned fyldte omkring en halv side – fuldstændig udskrevet med punkter på hele siden. Min pointe: Der var rigtig mange ting, der kom ind i lejligheden. Især rigtig mange ting, som fandt vej til mit tøjskab.

Denne ”blog” startede ud med et bredt fokus, og vi vil stadig gerne have muligheden for at skrive om ting, som ikke har ”bæredygtighed” som hovedfokus. Dog er vores interesser, som det ses her på siden, blevet mere og mere omhandlende bæredygtighed. For mit vedkommende er denne indskærpede interesse især opstået, fordi vi netop har skrevet om emnet, fordybet os og indsamlet ny viden. Og jeg ved, at det samme gælder for Ida.

Primark i Madrid.
Tilbage til mit forbrug: I august var jeg på ferie i Madrid, hvorefter jeg opgav at nedskrive mit forbrug, men i november oprettede jeg et excel-dokument (min yndlingshobby: Sætte ting ind i skemaer), hvor jeg har haft en del mere held med at nedskrive de ting, jeg har købt opdelt i to kategorier: ”Udgifter november” (Spotify, tandlæge osv. – faste udgifter, jeg ved, jeg skal betale, men som ikke er med i min budgetkonto) og ”andet”. Den første kategori har været fast, jeg vidste jeg skulle betale disse ting, og jeg kunne derved skabe mig et overblik. Den anden kategori tog derimod hurtigt fart, og selvom jeg virkelig prøver at begrænse mit forbrug, røg ”tøj” op på 818,50 kroner. Konklusion: Jeg prøver sgu ikke nok – prøver jeg overhovedet? Jeg kunne markere blandt andet tøj og andre ”unødvendigheder” med rødt, og i december har jeg forsøgt at styre udenom disse ting. Af ”røde ting” i december er der lige nu strømpebukser og en paraply. Selvom jeg tager i eksempelvis biografen inkluderer jeg ikke dette som en ”rød ting”, da dette er noget, som har givet mig enormt meget værdi, og desuden har det været en oplevelse. ”Røde ting” er udelukkende ting, som jeg gerne vil undvære at købe i fremtiden. Her er altså:
 • Tøj
 • Mad på universitetet 
 • Take away 
 • Puslespil (en overraskende stor last…)
 • Småting (paraply, strømpebukser, ting jeg reelt set slet ikke mangler (har eksempelvis fire paraplyer i forvejen))
Det er altså okay for mig at købe glögg (åbenbart en post), cookies fra Helsekosten, tage i biografen, koncert, eller hvad end der ellers kan give mig noget værdi oplevelsesmæssigt. Dette leder mig videre til mit projekt for 2019.

Piger, der stod i kø torsdag aften inden Black Friday.


Jeg har nærlæst alle indlæg Mie har udgivet på sin blog. Og det har virkelig sat sig fast. Hun har i hele 2018 ikke købt tøj, da tøj virkelig er en kategori for sig, men meget mere kan man læse om dét på Mies blog. Mie beskriver hvordan hendes 2018-projekt har fået hende til at reflektere over, hvad hun køber, hvilket jeg tror på kan hjælpe mig på samme måde. Derfor vil jeg fortsætte med at nedskrive mit forbrug, og jeg vil især sætte ind overfor de ”røde ting” i mit excel-dokument. Her vil jeg også have fokus på tøj og forsøge ikke at købe nyt tøj i 2019, medmindre det er nødvendigt, men i stedet for at styrte ned i Monki vil jeg i stedet forsøge at finde et bæredygtigt produkt. Mange der kender mig vil nok smile en smule af dette, da jeg altid har været den største tøjshopper. Her er Sustain Daily især en hjælp, da de er enormt gode til at oplyse om bæredygtige alternativer til almene produkter. Som Ida er jeg enormt inspireret af alt Emma Slebsager tager fat på!

Til sidst vil jeg gerne nævne dokumentaren Planet Plast, som kan ses gratis. Jeg har købt armbåndet, og jeg har stået med plastikemballage i hånden og tænkt det var spild. Men denne dokumentar oplyser på en virkelig fin måde om problemerne ved plastik, og så sent som i denne uge sloges jeg (næsten) med en utilfreds måge om noget plastikemballage med dressing på, som den agtede at spise, og som jeg agtede at smide ud, og i morges samlede jeg et hårelastik op fra jorden som jeg vaskede og genbrugte.

Og sådan kan et par måneder og en hel masse læsning om bæredygtighed føre til en livsstilsændring. Hvis du kender til andre bloggere, som har lavet et lignende projekt som Mies, så er du velkommen til at smide en kommentar herunder.Kommentarer

 1. Fedt indlæg - jeg kan så meget relatere. Jeg har også brug for virkelig at reflektere over mit forbrug, overveje mine valg og leve mere i overensstemmelse med bæredygtige værdier, som jeg jo egentlig helst vil. Mærkeligt det stadig kan føles så svært! Jeg tror bare det er indgroet i én, og "køb køb køb" er en ekstremt dårlig vane. Jeg prøver som sagt et år uden shopping fra 1. januar 2019, og jeg er fast besluttet på at det skal lykkes <3

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er også lige præcis derfor, at jeg føler det her med at prøve at have et år uden shopping vil gøre mig bedre tilpas og gøre mig mere forbundet med mine grundlæggende værdier. De her værdier har jo egentligt også været der selvom jeg har haft et højere (okay, et vildt højt) forbrug, men jeg tror virkelig du har ret i, at det er en dårlig vane, som jeg også tror på kan brydes! Vi må støtte hinanden i det her projekt - jeg tror også på det <3

   - Anna

   Slet

Send en kommentar