Idas forbrugsvaner: oktober til december 2018

Mit sokkekøb og Jens' bordkøb fra Kirkens Korshærs Julemarked
Jeg har i hele 2018 ført lister over mit personlige forbrug for at skabe et overblik over, hvad jeg anskaffer mig og for at se, om de ting, jeg anskaffer mig, stemmer overens med mine værdier om bæredygtighed.

Her er mit forbrug fra oktober, november og december, hvor både min kæreste, Jens, og jeg har haft fødselsdag, og hvor jeg har holdt jul. Begivenheder, der traditionelt set er forbundet med en del forbrug, og som jeg har håndteret noget anderledes end forrige år.  
Forbruget er som i det foregående indlæg inddelt i kategorierne: brugt, nyt og fået foræret.

Hvad er der så at sige om dette kvartals forbrug?
Først og fremmest er jeg simpelthen lettet over, hvor nemt det har været at ”overleve” jul og fødselsdage uden at skulle købe ting fra ny. Der er så mange muligheder for at finde ting brugte! Udover brugte ting har jeg lavet veganske flødekarameller og cookiemix som julegaver til min familie, og det har været noget mere hyggeligt end at skulle stresse og stå i lange køer i butikkerne. Derudover har jeg også givet oplevelser i stedet for ting. Jens har fået en 3-dages vildmarks/yogatur, som han skal afsted på til februar, og min 11-årige lillebror fik en mexicansk kogebog fra genbrug, som vi har udvalgt opskrifter fra, som vi skal lave sammen.

Det eneste, jeg har købt fra nyt, er et rejsekort. Jeg havde præsteret at spærre mit rejsekort, og et spærret rejsekort kan åbenbart ikke genbruges. Man SKAL købe et nyt. Det gjorde mig faktisk mere sur, at jeg skulle købe et nyt rejsekort, end at jeg skulle betale 50 kroner for at få et velfungerende rejsekort igen. Øv bøv.

Mit forbrug dette kvartal er noget større end de øvrige kvartaler i år, og det har helt sikkert noget at gøre med fødselsdage og jul. Alt, hvad jeg selv har givet, har været rimelig bæredygtigt. Jeg købte sokker fra Kirkens Korshær, og jeg aner ikke, hvor bæredygtigt det er, men det gjorde mig glad at støtte den varmestue, de har her i Aalborg, og så blev min familie vildt glade for, at vi kunne gå rundt i sokkerne sammen i juledagene. Derudover er jeg virkelig glad for, at mine nærmeste har ladet sig udfordre ved at skulle tænke anderledes, hvis de ville give mig en gave, og jeg synes, de har klaret det vildt godt. Det har nærmest været en gave i sig selv, at folk ikke bare har ”givet op” og givet mig ting, som ikke stemte overens med mine værdier. Min mor pakkede fx mine gaver ind i æsker, de havde liggende derhjemme, og min svigermor har strikket sokker til mig af garnrester, mens min kæreste har givet mig spiselige ting og oplevelser. Sejt, ikke?

En gave til mig pakket ind i genbrugsmateriale

Hvad har udfordringerne så været?
Pakkespil. At skulle pakke en plastikdims op fra wish.com, som ovenikøbet forsvandt under oprydning af kollektivets julefrokost. Virkelig unødvendigt. Generelt bare at se på alt det, der (især i december måned) købes bare for at blive smidt væk. Pyha.

Og nåja, så kom jeg til at gå i panik over at modtage et gavekort fra Matas. Min kæreste havde vundet det i pakkespil og givet det videre til mig. Jeg kan simpelthen ikke huske, hvornår jeg sidst har sat mine fødder i Matas frivilligt, men så kom jeg i tanke om, at der jo både kan købes te, bambustandbørster og den slags, og at Matas ikke bare er et kæmpe makeup-helvede, og så er det altså meget rart at have sådan et gavekort.

Hvordan har dit forbrug set ud de sidste måneder?


Kommentarer

 1. Hej. Godt nytår. Sikke en fed oversigt du har lavet. Vi notere i kladdehæfte, dog har fokus været på beløbet. Men jeg føler mig inspireret til at se om jeg kan backtracke mine køb. Er listen kun din eller også din partners? Kh Maria

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Maria. Godt nytår til dig også. Jeg har faktisk også selv noteret beløb i min bulletjournal, hvor jeg fører lister over mit forbrug. Det er spændende at se, hvor lidt man bruger, når man eksempelvis vælger genbrug frem for nyt! Er glad for at kunne inspirere. Listen er min, ikke min partners. Vi har ikke rigtigt et fælles forbrug som par, da vi bor i kollektiv, der har fælles husholdning og uhyre mange materielle goder, da der har boet mange her gennem tiden, der har efterladt ting og sager.
   - Ida

   Slet

Send en kommentar