Annas 2019 uden shopping: del 1

Som beskrevet i dette indlæg fra december vil jeg forsøge ikke at købe ting fra ny i 2019, og generelt prøve at holde mit forbrug på et minimum. Det overraskede mig, hvor forholdsvis nemt det har været for mig at undgå tøjkøb siden november, og jeg måtte derfor overveje, om det overhovedet er mit reelle problem. Spoiler: Det var det ikke.

Jeg har haft projektet i hovedet siden november, og gennem december har jeg forsøgt at forstå mit forbrugsmønster. Jeg følte, at jeg havde rimelig godt styr på det da klokken slog 2019, men de første par uger af januar har ikke været uden en del forbrug alligevel (hvornår lærer jeg det?).

Min macbook fra 2010 har længe været langsom i optrækket, og der er mange programmer, den ikke har kunnet følge med på, men som er vigtige for mig. Derfor købte jeg en nyere macbook, og hvis jeg selv skal sige det; fantastisk køb. Hvis min bankkonto skal sige det; not so much. Desuden købte jeg en tegnetablet i slutningen af december. Her sidder du måske hovedrystende og tænker, at jeg aldrig når i mål. Men jeg overrasker: for disse to elektronikkøb har begge været brugt elektronik. Tegnetabletten er en ældre model, og computeren er fra 2014. Jeg har i den grad lært, at man snildt kan købe elektronik brugt. Derudover har jeg fundet ud af, at jeg ikke behøver det nyeste, når jeg er vant til det ældste, som eksempelvis min macbook. Min ’nye’ macbook pro er et kæmpe spring i ydeevne sammenlignet med den gamle, jeg ejede. Se, jeg har lært en masse allerede!

Alligevel er de første par uger ikke gået helt som forventet. Nu jeg endelig har en computer, der faktisk kan spille SIMS 4, så købte jeg også nogle udvidelsespakker til spillet. Der var altså halv pris på dem. Ingen er perfekte… Vel? Og helt ærligt, halv pris?! I forbindelse med dét vil jeg gerne italesætte en pinlig tendens. Jeg kan se, at mange af mine penge går til det, jeg har valgt at kalde ”småkøb”: en tur i biografen, en tur på café - eller et spil til computeren. Det er ting, som jeg i købsøjeblikket tænker ikke skal smides ned i ”ting-jeg-ikke-må-købe”-kassen. Men det er jo netop de her køb, der skaber mit problem. Det er næsten det, man vil kalde et paradoks.

Jeg har overvejet at lade mit visa-kort blive hjemme inden jeg går ud ad døren, for hvis salatbaren på universitetet har været ekstra god, er kortet også blevet svunget her. Det er pinligt. Jeg har en mentalitet, der i Freuds verden ville kaldes noget lignende; ”et virkelig fremtrædent id”. Hvis jeg har lyst til det her, så køber jeg det. Det er en virkelig svær vane, som jeg er blevet hyperopmærksom på. Og det er jo ikke fordi, at jeg slet ikke må købe de her ting – det er tværtimod lige præcis dét, jeg gerne vil have flere penge til. Måske foruden salatbaren på universitetet. Den handler bare om dovenskab om morgenen. Men jeg gad godt lære, hvordan jeg kan begrænse mit generelle forbrug en smule.

Burde jeg fravælge Spotify, træningscenteret og mit abonnement på Adobes programmer i stedet? Jeg tror (håber inderligt) andre har samme problem, for det er Spotify og abonnementerne, jeg helst vil beholde.Kommentarer

 1. Prøv at sætte en gul lap på dit visakort, hvor du har skrevet “nej”.

  SvarSlet
  Svar
  1. Virkelig god idé! På den måde, kan jeg jo både have kortet med, og samtidig huske på, hvad jeg har lovet mig selv.
   - Anna

   Slet
 2. Har du app'en Spiir? Det er virkelig en øjenåbner for hvor mange (små)penge man bruger hist og her. Jeg har brugt den til at nedsætte mit forbrug på de poster som virkelig var udfordrende. Café / takeawaymad / snacks i løbet af dagen. På et halv år har jeg elimineret den post, så den nu er i 0. Kaffe kommer med hjemmefra, og vil jeg havde mad eller snacks i løbet af dagen, så kommer de også med hjemmefra. Ellers, må jeg undvære :)

  Det lyder dog som om at du med bevidstheden omkring dit forbrug er godt på vej. Man skal træne købestopsmusklen, ligesom alle andre muskler. Hav tålmodighed, og få de små ændringer frem så du kan se dine fremskridt undervejs.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kender faktisk godt appen, og har den også på min mobil, men jeg er aldrig rigtig kommet igang med den. Det var egentligt en god idé at begynde at bruge den til at sætte begrænsinger :)

   Selvom jeg føler mig langt fra mål har du jo egentligt ret i, at jeg har bevidstheden omkring mit forbrug. Hvilket er en god start. Tak for din fine besked!
   - Anna

   Slet

Send en kommentar