Vegansk Panang med Pipfri

For et par år siden, hvor min kæreste og jeg var ude og spise, fik vi Panang. Efterfølgende besluttede vi os for at lave det selv, men den karrypasta vi fik købt indeholdt ”shrimp paste”. Det opdagede vi først halvvejs i madlavningen. Super.

For nyligt besluttede vi os for at prøve at lave retten igen. Både fordi vi ville lave noget med citrongræs (som havde stået på indkøbssedlen længe), men også fordi vi elsker karry. Vi tog i en asiatisk butik og fandt Panang karrypasta uden rejer, og jeg var glad for, at verden havde udviklet sig lidt på den front.

Egentligt laves Panang også med rejepasta, fiskesovs og kylling eller svinekød, og den Panang, jeg fik på restauranten for et par år siden, var faktisk ens med min kærestes (dog uden dyrene), og lignede altså hans ret - bare uden kylling. Panang spises ofte med bare få grøntsager, og den ret vi lavede for et par dage siden indeholdt en del. Derfor er der nok nogle thairestauranter, som ville blive lettere forarget over vores måde at lave retten på, men vi (jeg) er bare vilde med grøntsager…

Vi lavede retten med Naturli’s Pipfri, og til fare for at lyde sponsoreret (det er denne post altså ikke) kan det virkelig anbefales. Jeg har prøvet en del ”kyllingerstatning”, men Pipfri ligger klart i top 2 sammen med Hälsans Kök’s grillede stykker. De er dog kun er vegetariske, og derfor vinder Pipfri altså denne battle, fordi de nemlig er veganske.

Der er nogle sære ingredienser på listen, som eksempelvis Panang karrypasta, citrongræs, kaffir limeblade og palmesukker (okay – jeg synes det var sært), men de kan alle findes i et asiatisk supermarked. Og gør dig selv den tjeneste at smage på citrongræs, kaffir limeblade og palmesukker inden du putter det i retten – det er altså en helt ny verden for mig! Desuden, når man har alle de her ingredienser, har man altså også til at lave retten 3, 4 og nok også 10 gange mere.

Lige lidt praktisk: Vi spiste retten med ris, og den tog os ca. 40 minutter at lave, da vi var to om det. Der er en del snittearbejde. Der var nok mad til to personer i hvert fald. Vi var endda tre til at spise det.

Det var dælme en lang intro. Nå, ingredienslisten følger herunder. Og som nævnt er grøntsagerne altså bare inspiration, men vi ville også gerne have haft bambusskud og babymajs i (og jeg ville gerne have sukkerærter).
 • Pipfri fra Naturli’ (kan købes i Netto og Føtex f.eks.)
 • Panang Karrypasta
 • 600-800 ml kokosmælk
 • 1 løg
 • 1 peberfrugt
 • 2 forårsløg
 • 1 pakke af de skårne champignon
 • 3 citrongræs stilke
 • 4 kaffir limeblade
 • 1 tommeltot ingefær
 • 1 håndfuld haricots bønner (de lange, grønne fra frost)
 • Sojasovs
 • 4 tsk. palmesukker

Herunder følger fremgangsmåden:
 1. Som det første skar vi alle grøntsagerne (inkl. ingefær, kaffir limeblade og citrongræs) ud og rev palmesukkeren på et rivejern (se billedet til højre herover). Den palmesukker som vi fandt var nemlig i fast form, men jeg ved ikke, om det kan findes revet. Jeg har senere lært, at stykkerne vist kan opløses i den varme ret... Nå. Løg og peberfrugt skar vi i ”både” og kaffir limebladene i strimler, og her fandt vi senere ud af, at de bør skæres endnu mindre. Du kan Google hvordan man skærer citrongræs, men det handler om at skære den på tværs og pille de yderste skaller af, så man kun har det bløde i midten tilbage.
 2. Vi stegte Pipfri i olie og tog det fra i en lille skål.
 3. Derefter puttede vi ca. 3 spsk karrypasta og 400 ml kokosmælk på panden og rørte karrypastaen ud (TIP: start med lidt kokosmælk og rør karrypastaen ud i det). Her har vi i opskriften skrevet 600-800 ml kokosmælk, for vi brugte majsstivelse til jævning. Det kan fra os anbefales at bruge mere kokosmælk i stedet...
 4. Vi puttede Pipfri og grøntsagerne (igen inkl. ingefær, kaffir limeblade og citrongræs samt bønnerne) på panden og stegte/kogte det hele sammen med lidt vand for at få mere sovs. 
 5. Vi puttede ca. 2 spsk. soja i retten, men måske blev det til lidt mere efterfølgende, da vi smagte retten til. Soja fungerer perfekt som erstatning for fiskesovsen! Husk derfor at undgå alm. salt i retten. Derudover puttede vi også palmesukkeren i her.
 6. Til sidst lod vi retten simre i ca. 20 minutter til en halv time med låg på for at bevare sovsen. Og tadaa! Noget der minder om Panang!
(Jeg håber virkelig, at opskriften er til at forstå. Det er trods alt min debut som madblogger)

Kommentarer